Κατερίνα Παπαποστόλου

Εκπαιδευτικός με Εξειδίκευση στην Ειδική Αγωγή,

Εκπαιδεύτρια Σκύλων, Συγγραφέας & Ιδρύτρια Ζω.Ε.Σ.

Γεννήθηκα στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας. Σπούδασα στο Παιδαγωγικό τμήμα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ενώ κατά τη διάρκεια των σπουδών μου φοίτησα σε πολλά καλλιτεχνικά και θεατρικά εργαστήρια, κάνοντας παράλληλα και πολλά σεμινάρια θεατρικού παιχνιδιού στην εκπαίδευση αλλά και αρκετά περιβαλλοντικά. Μέσω της συμμετοχής μου σε πανεπιστημιακά προγράμματα διαπολιτισμικής εκπαίδευσης αλλά και μαθησιακών δυσκολιών, έκανα τη διπλωματική μου πάνω στο θέμα της διαταραχής ελλειμματικής προσοχής.

Εργάστηκα σε ιδιωτικά σχολεία όπως στο Αμερικάνικο Κολλέγιο Θεσσαλονίκης «Pinewood», στο Ελληνογαλλικό Κολλέγιο Δελασάλ της Θεσσαλονίκης, ενώ η διδασκαλική μου πορεία στα δημόσια σχολεία ξεκίνησε από τα Χανιά και έπειτα στην Αστυπάλαια όπου ήταν και ο πρώτος διορισμός μου. Στα Χανιά φοίτησα σε ιδιωτική σχολή Καλών Τεχνών και πήρα μέρος σε πολλές εκθέσεις κατασκευής μαριονεττών και κούκλων Θεάτρου, ενώ τότε ξεκίνησα και τα πρώτα εκπαιδευτικά περιβαλλοντικά προγράμματα στην τάξη σχετικά με τη φιλοζωία τα οποία και συνεχίζω κάθε χρόνο μέχρι και σήμερα, έχοντας καταφέρει μάλιστα να εκπονήσω εκπαιδευτικό πρόγραμμα με σχεδόν καθημερινή παρουσία σκύλου στην τάξη αλλά και να συγγράψω και να σκηνοθετήσω παιδικές θεατρικές παραστάσεις όπου ο βασικός πρωταγωνιστής ήταν ένας σκύλος!

Από το 2008 και μέχρι σήμερα εργάζομαι ως δασκάλα στο Δημοτικό Σχολείο Πλατάνου-Πρασινάδας του νομού Ημαθίας. Έχω κάνει μεταπτυχιακό στη «Διοίκηση Πολιτισμικών Μονάδων», ενώ έχω συμμετοχές σε πολλά εκπαιδευτικά σεμινάρια και ημερίδες πάνω στο θέμα αυτό. Έχω πλήρη γνώση ηλεκτρονικών υπολογιστών και γνωρίζω Αγγλικά, Γαλλικά, Ιταλικά και Ισπανικά, ενώ έκανα για 14 χρόνια πιάνο στο Μακεδονικό Ωδείο.

Έχω παρακολουθήσει σεμινάρια θεατρολογίας και δράματος στην εκπαίδευση και αναρίθμητα άλλα που αφορούν την τέχνη της δημιουργίας και την κατασκευή χειροποίητων χρηστικών και μη αντικειμένων και έχω ασχοληθεί με την κατασκευή χειροποίητων κοσμημάτων και κούκλων, παίρνοντας παράλληλα κατά καιρούς μέρος σε διαγωνισμούς και εκθέσεις.

Από τον Αύγουστο του 2013, ως ένα από τα ιδρυτικά μέλη του Ε.Φ.ΑΛ. (Σύλλογος Εθελοντών Φιλόζωων Αλεξάνδρειας), υπήρξα η αντιπρόεδρος του και βασική οργανώτρια του προγράμματος «Μιλώντας στα παιδιά για τη φιλοζωία: Μια κλωτσιά και ένα φιλί», που από το Μάιο του 2014, έτρεξε σε ορισμένα σχολεία της περιοχής.

Τον Ιανουάριο του 2015 ίδρυσα την εθελοντική ομάδα ζωοφιλικών ενημερώσεων σε σχολεία, ιδρύματα και οργανισμούς τις «Ζω.Ε.Σ.», που βραβεύτηκαν τον Ιούλιο του 2017 και του 2018 στο Φεστιβάλ Εθελοντισμού “Voluntary Action”, έχω επισκεφθεί μέχρι σήμερα πάνω από 500 σχολεία, ενώ έχω μιλήσει σε περισσότερους από 300.000 μαθητές, προσπαθώντας να τους εμφυσήσω αισθήματα ζωοφιλίας αλλά και σεβασμού όλων των έμψυχων όντων του πλανήτη. Αυτή τη στιγμή έχω καταφέρει να οργανώσω υποομάδες σε 25 σημεία στην Ελλάδα και σε 1 στην Κύπρο και να ενώσω μαζί μου προς έναν κοινό σκοπό 98 εθελοντές. Αλλά και να εγκριθούν τόσο τα εκπαιδευτικά μου προγράμματα όσο και οι τρεις μου σκύλοι από το ΥΠΕΠΘ για όλα τα σχολεία γενικής και ειδικής αγωγής. Αρθρογραφώ σε πολλά ηλεκτρονικά site, ενώ διατηρώ μόνιμες στήλες στο έντυπο περιοδικό Κατοικίδια Εν Δράσει.

Το Νοέμβριο του 2017 κυκλοφόρησε το πρώτο μου βιβλίο με τον τίτλο: «Το Δώρο, η πρώτη αυτοβιογραφία σκύλου με τη δύναμη του μαγικού ρεαλισμού», τον Ιανουάριο του 2019 «το Δώρο της Διώνης», ένα τετράδιο φιλοζωικών εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων, ενώ τον Ιούνιο του 2019 το δεύτερό μου βιβλίο «Η Μεγάλη Επιστροφή», όλα από τις εκδόσεις Welldone. Το Μάιο του 2015 αποφοίτησα από την Ακαδημία Θετικών Εκπαιδευτών- Συμπεριφοριστών Σκύλων «Kynagon Dog Trainers Academy» και είμαι σήμερα πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια σκύλων και από τους παγκόσμιους οργανισμούς ISAP αλλά και ICAN, ενώ η πτυχιακή μου είχε σχέση με την κακοποίηση ζώων από παιδιά και τη μετάβασή τους σε διαταραγμένους ψυχικά ενήλικες μελλοντικά. Έχοντας ως επιστημονικούς συνεργάτες πολύ αξιόλογους ανθρώπους από τον χώρο της εκπαίδευσης και της συμπεριφοράς του σκύλου, διοργανώνω σεμινάρια σε όλη την Ελλάδα για εκπαιδευτικούς που θα θελήσουν είτε να ενταχθούν στην ομάδα μου, είτε να εκπονήσουν προγράμματα ζωοφιλίας μέσα στις τάξεις τους, ενώ συμμετέχω ως ομιλήτρια σε ημερίδες και επιστημονικά συνέδρια.

Τον Μάιο του 2019 ολοκλήρωσα τη φοίτησή μου στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου στην Εξειδίκευση στην Ειδική Αγωγή κάνοντας παράλληλα σεμινάρια στην Συμβουλευτική Ψυχολογία και στη Σχολική ψυχολογία. Απώτερος στόχος μουπαράλληλα με τη ζωοφιλική εκπαίδευση κάθε μαθητή σε κάθε ελληνικό σχολείο είναι και η ένταξη σκύλων τόσο μέσα στα σχολεία όσο και σκύλων διαμεσολαβητών σε σχολεία ειδικής αλλά και γενικής αγωγής, αποδεικνύοντας τις τεράστιες θεραπευτικές δυνατότητες τους. Για το σκοπό αυτό τον Οκτώβριο του 2017 ξεκίνησα σπουδές ζωοθεραπείας στο Γαλλικό Ινστιτούτο Ζωοθεραπείας της Λυών στη Γαλλία, ενώ η Διώνη, ένας από τους τρεις σκύλους μου πιστοποιήθηκε ήδη ως σκύλος Εκπαιδευτικής Διαμεσολάβησης από το Γαλλικό Ινστιτούτο Ζωοθεραπείας.

Πιστεύω πολύ στη δύναμη της διάδρασης μέσα στη σχολική τάξη και στην εκπαιδευτική διαδικασία όπου ο μαθητής ταυτόχρονα θα ψυχαγωγείται και θα μαθαίνει, καθώς η 19χρονη εμπειρία μου μέσα στα ελληνικά σχολεία αποδεικνύει πως οι μαθητές δεν βλέπουν πια κανένα ενδιαφέρον στα σχολικά εγχειρίδια, τα οποία πολύ συχνά τείνουν να γίνονται απόλυτα αναχρονιστικά.